Pvbel Randwijckweg

Oude Holle of Randwijck

In de aanloop naar de start van de Giro d’Italia in Gelderland werd logischerwijs gepleit om de Oude Holleweg (1275 wtr) op te nemen in het parcours. Deze opgang bleek echter te smal, daarom was de parcoursbouwer genoodzaakt te kiezen voor de op papier minder zware, maar langere Van Randwijckweg (1060 wtr). De vraag is of de Oude Holleweg wel zo veel selectiever is, ook al heeft de helling een grotere klimwaarde. Om deze vraag te beantwoorden is gebruik gemaakt van gereden tijden op Strava-segmenten.

Straatresultaat

De 184 renners die in 2016 van januari tot en met april het segment Oude Holleweg hebben gereden, behaalden een gemiddelde snelheid van 10,66 km/u. De 242 renners op het segment Van Randwijckweg 12,89 km/u. Een ongepaarde T-toets classificeert dit verschil van 2,23 km/u als significant (p=0.00001). De gemiddelde klimprestatie (BKM) is op beide hellingen gelijk (466 en 476 bkm). De gemiddelde rijtijd op beide hellingen blijkt echter ook gelijk te zijn (337 en 335 s). Wat betekent dit voor de gewenste selectiviteit?

Klimwaarde ≠ selectiviteit

In de tweede Giro etappe werd de Van Randwijckweg beklommen met een gemiddelde snelheid van 25,20 km/u. Op de Oude Holleweg zou dit ongeveer 22,90 km/u zijn geweest. De rijtijd is in beide gevallen 157 seconden. De tijd voor een aanvaller om het verschil te maken is dus gelijk, alleen is het aandeel luchtweerstand op de Oude Holleweg, met deze snelheden, 2,15 % kleiner en hiermee ook het pelotonsvoordeel ten opzichte van de aanvaller. Het verschil in klimwaarde bedraagt 11 %, dus klimwaarde ≠ selectiviteit.

Klipfactor

Aangezien toergroepen fors lagere klimsnelheden hanteren dan profrenners, valt het voordeel van het rijden in een peloton al veel eerder weg. Bij het plannen van een route kan aan de hand van de klimprestatie (BKM) rekening gehouden worden met de klipfactor. Op de Stekkenberg (337 wtr’) met 310 bkm wordt de ingevulde formule 7,25 maal 22 km/u maal 44 hoogtemeters in het kwadraat gedeeld door 1300 meter, daarna gedeeld door 310 bkm = 0,77 klf, tegen 0,90 klf van de profrenners op de Muur van Beek tijdens de Giro.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Back to top of page