Opwaard bij Nijmegen

Gelderse Poort

Zo’n opening van de Gelderse Poort is natuurlijk hartstikke mooi, maar kan ie ook weer dicht? De heuvels van het Montferland, Veluwe en Rijk van Nijmegen waren in theorie ooit met elkaar verbonden, of was het toch de Utrechtse Heuvelrug? Men zoekt nog altijd iets dat lijkt op de Drususgracht. Vanaf de middeleeuwen liggen langs de rivieren banddijken, die steeds verder zullen moeten worden opgehoogd. Na de Romeinse tijd zijn hier 1700 jaar lang geen rivierbruggen meer gebouwd. Het bedachte parcours van de Giro d’Italia blijkt in ieder geval een mooie eyeopener: Gelders landschap komt voortaan met extra klimkracht over de brug.

Brugklasse

Compleet omgeven door rivieren, moerassen en woeste heide, bleek de stad Nijmegen door de geschiedenis heen ideaal als vesting. Keizerlijk begonnen op een Roomse landarm, maar geëindigd in de marge van een Staats waterrijk. Het zuidelijke bruggenhoofd van de spoorbrug werd al tijdens de bouw voorzien van een bomvrije bunker. De latere stadsuitbreiding heeft gezorgd voor restauratieve klimkracht in de vorm van tien bruggen. Industriëel klimkrachtwerk van Kleefse zijde komt van grijze viaducten over een Gelbe Autobahn. Door de band genomen volgen beklimmingen A-D-C-D de hoofdgeul met E-O klimmen als uiterwaard eromheen.

Advertenties