Stuwwal only

Reinste klassiekers

De stuwwallen van Hilversum, Utrecht, Arnhem, Doetinchem, Nijmegen en Xanten zorgen bij elkaar voor meer dan een Mont Blanc aan hoogtemeters. Die berg is er dus al, geschapen door het landijs en bijgeschaafd door de rivieren Maas, Rijn, IJssel en Vecht. Dat je in Nederland niet kunt klimmen lijkt dus eerder een plat excuus voor een vlakke route, dan een onoverkomelijke barrière. Hier te lande kun je er inderdaad omheen draaien, wat je ook kunt omkeren, want de combinatie van bochten en hellingen dwingt tot extra inspanning.

Reinste klassiekers
Route Hoogte (m) Afstand (km)
Gooisebijl 770 107
Zeistsebijl 940 114
Ederieprijs 1300 111
Geldseprijs 740 105
Waalsebijl 1310 116
Faalsebijl 1030 115
Totaal 6090 668
Nederrijns massief

Deze routes door het Nederrijns massief liggen in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en het Duitse Nordrhein-Westfalen. Verder zijn stuwwallen te vinden in Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen, evenals in het noordelijkste puntje van Limburg. De Flevopolder niet meegeteld, moeten alleen Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland het in Nederland zonder stellen. Toch kun je daar via de natuurlijke Opbergunits 1.1 Terrras (Brantse wal), 1.2 Horst (Peel), 3.1 Zandrug (strandwallen) en 3.2 Duin (duinen) de nodige hoogtemeters maken.

Reinste klassiekers

6090 hm – 668 km
Advertenties