Categorieën
Tags

Zeven heuvels van Groesbeek

Heuvelgraven

Hoe verder met de Gelderse Zeven heuvelen? Noord-Brabant kent een Zevenbergen bij Oss, Drenthe meldt de Zeven Heuvels bij Hoogeveen en in Noord-Holland liggen de Zeven Bergjes bij Laren. Op deze locaties verwijst zeven naar zeventallen grafheuvels uit de prehistorie.Nijmegen lijkt, net als Rome en weer een ander Zevenbergen, gebouwd op zeven natuurlijke heuvels. In haar omstreken ligt ook een heuvelige weg, waarvan het aantal maar niet wil kloppen. In 2016 is daar naast het oude pad van Groesbeek naar Beek een zestal grafheuvels ontdekt, of is ook hier de zevende heuvel weg? Het blijft een kaartenhuis op een hellend vlak.

Cartografen

In 1570 prijkt in het Nederrijkswald een bospad vanaf de Heerlijkheid Groesbeek, met daarin in 1768 de Beeksche Straat, die in 1758 doorloopt in het Nederrijkswald. Dit bochtige pad sluit in de Meerwijken aan op de rechthoekige parkaanleg, waarvan de noordelijke zijde rond 1820 wordt doorgetrokken en in 1870 op de kaart wordt gezet als wandeling over de zeven heuvelen naar Groesbeek. Topografisch gezien heet de weg echter nog tot 1930 Berg en Dalsche baan. De huidige Zevenheuvelenweg stamt uit 1953, met de Siepseklef als tweede heuvel compleet omgelegd en de Boksheuvel half omzeild, waarmee het aantal stokt op zes.

7 heuvelen

1. Knotseklef, 2. Siepseklef, 3. Boksheuvel, 4. Hogeklef, 5. Vlierenberg, 6. Engelenberg en 7. Uilenpol.