Categorieën
Tags

Zeven heuvels van Nijmegen

Oppidum

De vraag of de stad Nijmegen is gesticht op zeven heuvels houdt ook de vraag in wat onder Nijmegen verstaan wordt. Is het een stad die als zodanig continu bewoond is geweest, of meerdere keren is geschapen, dan wel verrezen? Hoe dan ook, een eerste versie, het vermeende Oppidum Batavorum, bestreek zeven aanwijsbare heuvelen. Net als Rome, of was het toch Jeruzalem? De grootschalige archeologie tot aan de oerbodem beschrijft tevens de effenende werking van de cultuurlaag.

Novimagum

De zeven heuvelen van middeleeuws Novimagum zijn pas aanwezig in de 14e eeuwse omwalde stad, die in de 13e eeuw is ontstaan uit een dorpsachtige nederzetting in de buurt van een 11e eeuws godshuis en een 12e eeuwse burg. Tot in de 16e eeuw komen er nog vier bij, waarmee het aantal hoogten op elf uitkomt. Over de vroege oorsprong en ontwikkeling van middeleeuws Nijmegen, als een stad op of tegen de heuvels, bestaan meerdere visies, maar het aantal hoogten blijft buiten beschouwing.

Vijf tot zeven

Vanaf 1650 tot 1950 was de stad Nijmegen gebouwd op vijf heuvelen, veelal benoemd als Hessenberg, Marienberg, Gruitberg, Klokkenberg en Hoenderberg. Vanaf 1825 duiken er ineens ook zeven heuvelen op, die echter nooit met naam genoemd worden. Voor een periode van 125 jaar lijken er twee plaatsen naast elkaar beschreven. Met twee fietsroutes zijn de zeven heuvels herkenbaar gemaakt in het landschap.

Heuvels 1e eeuw

1. Ubbergerberg, 2. Geertruidsberg, 3. Marienberg, 4. Hofberg, 5. Lindenberg, 6. Klokkenberg en 7. Gruitberg.

Heuvels 14e eeuw

1. Hofberg, 2. Lindenberg, 3. Klokkenberg, 4. Gruitberg, 5. Jansberg, 6. Hundisberg en 7. Hessenberg.