Categorieën
Tags

Zevenheuvelenweg

Groesbeekseweg

In 1825 wordt de grote weg van Nijmegen naar Groesbeek de meeste allure van het Geldersch Lustoord toegekend, omdat deze door zijne rijzingen en dalingen, zeven heuvelen vormt, en even zo vele dalen, of valleien door een naschrijver. Een tocht tussen Berg en Dal en Groesbeek zit er niet in, want vanuit Berg en Dal wordt gekeerd op landgoed de Groote Vlierenberg. Vanaf 1880 linken andere schrijvende wandelaars door Nederland het telwoord-toponiem zeven heuvels of zeven heuvelen aan de weg tussen Groesbeek en Berg en Dal. De weg van Nijmegen naar Groesbeek is, na in 1848 te zijn ontdaan van alle bomen, in 1861 behoorlijk geëffend.

Bergendalsebaan

Terwijl rijkaards spreken over Zeven Heuvelen, nog tot 1848 op de Groesbeeksche baan, spreken aardrijkskundigen over Groesbeeksch gebergte of Mookerheide. Al voor de opkomst van de wielrijder stelt de recreatieve kampioen in 1888 dat de weg tussen Berg en Dal en Groesbeek over zeven heuvelen voert en een geograaf schrijft in 1907 over de weg over de zeven heuvelen, haaks op droogdalen aangelegd. Zeven kan iets anders betekenen, maar lijkt toch een telwoord, waarvan de eerste noemer in 1828 ook de formule keizerstad heeft gedeeld. In 1898 noemt een adjunctopzichter een stad met zeven heuvels en een weg over zeven heuvelen.

Over Zeven Heuvelen

Wandelkaarten met de tekst weg over Zeven Heuvelen, Zeven Heuvels, Zevenheuvelen of Zevenheuvels, overtreffen die met Berg en Dalsche Baan, de gebruikte term op topografische kaarten. Een vroege vermelding van de naam 7 heuvelen staat op een kaart in een Stuiversgids. De Zevenheuvelenweg heeft in werkelijkheid nog geen 25 jaar lang algemeen de naam en aantal heuvels bezeten.