Clusters bij Nijmegen

Klimringen

Nimmalaya

Klimringen kun je aan elkaar schakelen tot een grotere ronde, of juist doorknippen, en een van de zijden gebruiken om een doorgaande route te creëren. Waar de Oberingen vrijwel alleen gebruik maken van de stuwwallen zijn de Niederingen diverser. Neerbosch en Malden combineren een sandr met bruggen en viaducten, terwijl die van Bedburg loopt over een sandr, geschakeld aan een ongelaagde stuwwal. Enkel de Niedering Pfalzdorf vormt een enkelvoudige klimring over een sandr, die van het Reichswald.

Nimmalaya
Σ 1940 hm – 214 km

Kalkarpaten

De Moylander en Uedemer stuwwallen zijn minder hoog en breed dan die van Nijmegen en Kleve, maar hebben beide voldoende body voor een Obering, zeker in combinatie met de ongelaagde stuwwal van Louisendorf. Van de binnenkant is de Uedemer stuwwal veel minder herkenbaar, behalve bij Kalkar en vooral Uedem, op de hoekpunten. Aan de overkant van het Uedemerbruch begint de Sonsbecker Schweiz met de beboste gescheiden stuwwallen van Sonsbeck en Xanten, goed voor twee Oberingen.

Kalkarpaten
Σ 1760 hm – 230 km

Afferdennen

Gennep had al een gouw, maar heeft voortaan ook een eigen hoogmakerij. Aan de voet van de Nijmeegse stuwwal kun je tussen Mook en Milsbeek overstappen naar een klimcomplex met zes Niederingen, bijgenaamd de Afferdennen. De vier westelijke bestaan uit rivierduinen (3.1) en de twee oostelijke uit rivierterrassen (1.1). Geologisch, gezien de gordel van Maasduinen en de terraseilanden van Wemb en Twisteden, maar lastiger aaneengesloten hoog te leggen door de typische infrastructuur tussen rivier en grens.

Afferdennen
Σ 750 hm – 140 km

Back to top of page

Beklimmingen

Nimmalaya

De zwaarste beklimmingen in de Nimmalaya hebben een klimlading die vergelijkbaar is met die van de toppers van Zuid-Limburg en daarmee van Nederland. De Oude en de Nieuwe Holleweg steken er met kop en schouders bovenuit, maar staan er zeker niet alleen voor. Hoewel er de laatste jaren veel hellend asfalt, zoals de Oversteek, is bijgekomen, werden er door het verdwijnen van de Geldenberg, Brandenberg en Mookerberg ook verliezen opgetekend.

Nimmalaya
Σ 4674 hm – 145 km

Kalkarpaten

Waar de pieken van de Nimmalaya de klimlading van Zuid-Limburg benaderen, matcht het regionale opperland van de Kalkarpaten met het lösslandschap, vooral dat van het plateau van Doenrade, dat met de Kollenberg de noordelijkste uitloper van de Ardennen in huis heeft. De vergezichten van de gekorenvelde Sonsbecker Schweiz doen hier zeker niet voor onder. Met heuveltoppen als de Schweineberg, Dürsberg en Kalkarberg aan kop is ook de klimlading meer dan de evenknie.

Kalkarpaten
Σ 2431 hm – 81 km

Beuninghardt

Beuninghardt
Σ 1060 hm – 28 km

Afferdennen

Afferdennen
Σ 490 hm – 17 km

Donsrug

Donsrug
Σ 353 hm – 8 km

Back to top of page