Clusters bij Nijmegen

Klimring

Nimmalaya

Klimringen kun je aan elkaar schakelen tot een grotere ronde, of juist doorknippen, en een van de zijden gebruiken om een doorgaande route te creëren. Waar de Oberingen vrijwel alleen gebruik maken van de stuwwallen zijn de Niederingen diverser samengesteld. Neerbosch en Malden combineren een sandr met bruggen en viaducten, terwijl die van Bedburg loopt over een sandr, geschakeld aan een ongelaagde stuwwal. Enkel de Niedering Pfalzdorf vormt een enkelvoudige klimring over een sandr, die van het Reichswald.

Nimmalaya

Σ 1940 hm – 214 km

Kalkarpaten

De Moylander en Uedemer stuwwallen zijn minder hoog en breed dan die van Nijmegen en Kleve, maar hebben beide voldoende body voor een Obering, zeker in combinatie met de ongelaagde stuwwal van Louisendorf. Van de binnenkant is de Uedemer stuwwal veel minder herkenbaar, behalve bij Kalkar en vooral Uedem, op de hoekpunten. Aan de overkant van het Uedemerbruch begint de Sonsbecker Schweiz met de beboste gescheiden stuwwallen van Sonsbeck en Xanten, goed voor twee Oberingen.

Kalkarpaten

Σ 1760 hm – 230 km

Afferdennen

Gennep had al een gouw, maar heeft voortaan ook een eigen hoogmakerij. Aan de voet van de Nijmeegse stuwwal kun je tussen Mook en Milsbeek overstappen naar een klimcomplex met zes Niederingen, bijgenaamd de Afferdennen. De vier westelijke bestaan uit rivierduinen (3.2) en de twee oostelijke uit rivierterrassen (1.1). Geologisch, gezien de gordel van Maasduinen en de terraseilanden van Wemb en Twisteden, maar lastiger aaneengesloten hoog te leggen door de typische infrastructuur tussen rivier en grens.

Afferdennen

Σ 750 hm – 140 km

Back to top of page

Hoogmakerij

Database

Klimringen geven een goede indruk van de haalbare hoogtemeters in een heuvelstelsel, maar zeggen niets over de klimwaarde in de hoogmakerij. Hiervoor zul je naar de kenmerken van de individuele klimmen moeten kijken. Per hoogmakerij zijn daarom van elke helling de hoogte, lengte en stijgingspercentages vastgelegd in een database en verrijkt met informatie zoals straten, plaats en klimunit enzovoort. Zo word je nooit verrast tijdens een training of toertocht, maar misschien juist wel, want om Nijmegen liggen 9000 klimmeters.

Nimmalaya

Nimmalaya

Σ 4674 hm – 145 km

Kalkarpaten

Kalkarpaten

Σ 2431 hm – 81 km

Beuninghardt

Beuninghardt

Σ 1060 hm – 28 km

Afferdennen

Afferdennen

Σ 490 hm – 17 km

Donsrug

Donsrug

Σ 353 hm – 8 km

Back to top of page