Kaarten bij Nijmegen

Heuvelstaat

Nimmalaya West

De heuvelstaat Nimmalaya West bevat 260 beklimmingen, verdeeld over de Nijmeegse stuwwal en de Hatertse sandr. Viervijfde deel van de hoogtemeters ligt op de Nijmeegse stuwwal en eenvijfde deel op de Hatertse sandr met hier en daar een oude groeve. Aan oostelijke zijde bevindt zich het tongbekken van Groesbeek, uitgeschuurd door het landijs. De zwaarste beklimmingen vind je rond Berg en Dal.

Σ 3480 hm – 106 km

Nimmalaya Oost

De heuvelstaat Nimmalaya Oost presenteert 110 beklimmingen, verdeeld over de Klever, Kranenburger en Nijmeegse stuwwallen en de Reichswald sandr. Tweederde van de hoogtemeters ligt op de Klever stuwwal, eenzesde op de Kranenburger stuwwal en eentwaalfde op de Nijmeegse stuwwal. De Reichswald sandr bevat eentwaalfde van de hoogtemeters. De zwaarste beklimmingen vind je rond Kleve.

Σ 1630 hm – 51 km

Kalkarpaten West

Het westelijke deel van de hoogmakerij Kalkarpaten bevat 130 beklimmingen, verdeeld over de stuwwallen van Kalkar, Louisendorf en Moyland, tweederde deel van de hoogtemeters, en de sandrs van het Reichswald en de Gocher Heide, eenderde deel van de hoogtemeters. De oorsprong van dit landschap blijft wat mistig. Duidelijk is dat er sprake is van stuwwallen en sandrs, maar opgeheven rivierterras kan niet worden uitgesloten.

Σ 1380 hm – 55 km

Maaswallonia Oost

Het oostelijke deel van de hoogmakerij Maaswallonia direct stroomafwaarts van Nijmegen bestaat uit duinen, bruggen en dijken. De zwaarste beklimmingen vind je tegen de Waaldijk. Andere grote klimverbanden zijn de Maasdijk, Maas-Waalduinen, bruggen Maas-Waalkanaal en viaducten over de verkeerswegen A50, A73, A326 en N322. Verder westwaarts liggen de hoogtemeters praktisch allemaal tegen de dijk.

Σ 880 hm – 27 km

Donsrug West

De westzijde van de hoogmakerij Donsrug direct stroomopwaarts van Nijmegen bestaat vooral uit dijken, aangevuld met enkele duinen en bruggen. De boerderijen staan hier voor de zekerheid op pollen (terpen), want het water van de Rijn en Waal kan bij een dijkbreuk huizenhoog oplopen. In het Duitse gedeelte is de verkeersweg vaak achter de dijk geplaatst in plaats van erbovenop. Wel liggen er behekte fietspaden.

Σ 340 hm – 7 km

Formules klimlading

Heuvelbode

Heuvelstaat

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Nimmalaya

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Kalkarpaten W

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Maaswallonia

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Donsrug

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Register