Klimmen bij Nijmegen

Heuvelstaat

Nimmalaya

De heuvelstaat van de Nimmalaya bevat 145 beklimmingen, verdeeld over drie stuwwallen, de Nijmeegse, Kranenburger en Klever, bijgestaan door de Hatertse en de Reichswalder sandrs. Vijfzesde deel van de hoogtemeters ligt op de stuwwallen en eenzesde deel op de sandrs met hier en daar een oude groeve. Centraal bevinden zich de tongbekkens van Groesbeek en Kranenburg, uitgeschuurd door het landijs.

Σ 2780 hm – 80 km

Kalkarpaten

Het westelijke gedeelte van hoogmakerij Kalkarpaten met de lage stuwwallen van Hau en Moyland, de ongelaagde van Louisendorf en het restant van de hoge van Kalkar, bijgestaan door de sandrs van het Reichswald en Uedem. De oorsprong van dit landschap blijft wat mistig. Duidelijk is dat er sprake is van stuwwallen en sandrs, maar opgeheven rivierterras kan niet worden uitgesloten. Het oostelijk deel is in aanbouw.

Σ 790 hm – 30 km

Maaswallonia

Het oostelijke deel van de hoogmakerij Maaswallonia direct stroomafwaarts van Nijmegen bestaat uit duinen, bruggen en dijken. De zwaarste beklimmingen vind je tegen de Waaldijk. Andere grote klimverbanden zijn de Maasdijk, Maas-Waalduinen, bruggen Maas-Waalkanaal en viaducten over de verkeerswegen A50, A73, A326 en N322. Verder westwaarts liggen de hoogtemeters praktisch allemaal tegen de dijk.

Σ 610 hm – 17 km

Donsrug

De westzijde van de hoogmakerij Donsrug direct stroomopwaarts van Nijmegen bestaat vooral uit dijken, aangevuld met enkele duinen en bruggen. De boerderijen staan hier voor de zekerheid op pollen (terpen), want het water van de Rijn en Waal kan bij een dijkbreuk huizenhoog oplopen. In het Duitse gedeelte is de verkeersweg vaak achter de dijk geplaatst in plaats van erbovenop. Wel liggen er behekte fietspaden.

Σ 280 hm – 6 km

Formules klimlading

Stijgersgids

Stijgersgids 01 voor Nijmegen eo

Stijgersgids 02 voor Kleve eo

Stijgersgids 03 voor Kalkar eo

Heuvelbode

Heuvelstaat

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Nimmalaya

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Kalkarpaten W

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Maaswallonia

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Donsrug

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Register