Beklimmingen
Nimmalaya West
De webkaart Nimmalaya West bevat 260 beklimmingen, verdeeld over de Nijmeegse stuwwal en de Hatertse sandr. Viervijfde deel van de hoogtemeters ligt op de Nijmeegse stuwwal en eenvijfde deel op de Hatertse sandr met hier en daar een oude groeve. Aan oostelijke zijde bevindt zich het tongbekken van Groesbeek, uitgeschuurd door het landijs. De zwaarste beklimmingen vind je rond Berg en Dal.

Σ 3490 hm – 106 km
Nimmalaya Oost
De webkaart Nimmalaya Oost presenteert 110 beklimmingen, verdeeld over de Klever, Kranenburger en Nijmeegse stuwwallen en de Reichswald sandr. Tweederde van de hoogtemeters ligt op de Klever stuwwal, eenzesde op de Kranenburger stuwwal en eentwaalfde op de Nijmeegse stuwwal. De Reichswald sandr bevat eentwaalfde van de hoogtemeters. De zwaarste beklimmingen vind je rond Kleve.

Σ 1630 hm – 51 km
Kalkarpaten West
Het westelijke deel van de hoogmakerij Kalkarpaten bevat 130 beklimmingen, verdeeld over de stuwwallen van Kalkar, Louisendorf en Moyland, tweederde deel van de hoogtemeters, en de sandrs van het Reichswald en de Gocher Heide, eenderde deel van de hoogtemeters. De oorsprong van dit landschap blijft wat mistig. Duidelijk is dat er sprake is van stuwwallen en sandrs, maar opgeheven rivierterras kan niet worden uitgesloten.

Σ 1380 hm – 55 km
Kalkarpaten Oost
Het oostelijke deel van de hoogmakerij Kalkarpaten bevat 50 beklimmingen, verdeeld over de stuwwallen van Sonsbeck en Xanten. De beklimmingen zijn hier met gemiddeld 800 meter relatief lang. De Schweineberg heeft de grootste klimlading, maar ook voor de Dürsberg, Krobsberg, Balberg en Steinhügel geldt klimcode B-oranje. De spoordijk van de voormalige Boxteler Bahn levert na asfaltering extra klimmogelijkheden.

Σ 1220 hm – 40 km
Maaswallonia Oost
Het oostelijke deel van de hoogmakerij Maaswallonia direct stroomafwaarts van Nijmegen bestaat uit duinen, bruggen en dijken. De zwaarste beklimmingen vind je tegen de Waaldijk. Andere grote klimverbanden zijn de Maasdijk, Maas-Waalduinen, bruggen Maas-Waalkanaal en viaducten over de verkeerswegen A50, A73, A326 en N322. Verder westwaarts liggen de hoogtemeters praktisch allemaal tegen de dijk.

Σ 880 hm – 27 km
Afferdennen West
Het (zuid)westelijke deel van de hoogmakerij Afferdennen direct stroomopwaarts van het dorp Afferden bestaat uit terrassen, duinen, bruggen en dijken. De zwaarste beklimming vind je op het terras van Wemb. Het groezelige hoogteverschil in dit gevarieerde gebied is lastig vangbaar in afzonderlijke beklimmingen, dus een beschrijving met klimringen doet meer recht aan de tweede grensoverschrijdende hoogmakerij.

Σ 340 hm – 13 km
Donsrug West
De westzijde van de hoogmakerij Donsrug direct stroomopwaarts van Nijmegen bestaat vooral uit dijken, aangevuld met enkele duinen en bruggen. De boerderijen staan hier voor de zekerheid op pollen (terpen), want het water van de Rijn en Waal kan bij een dijkbreuk huizenhoog oplopen. In het Duitse gedeelte is de verkeersweg vaak achter de dijk geplaatst in plaats van erbovenop. Wel liggen er behekte fietspaden.

Σ 340 hm – 7 km
Klimringen
Bij Nijmegen
Voordat je beklimmingen gaat opmeten kun je de klimlading van een hoogmakerij inschatten met klimringen. Hierbij maak je rondes waar het grootste hoogteverschil gedeeld wordt door de kleinste lengte: de grootste gemiddelde stijging. Klimringen met een gemiddelde stijging groter dan 0,75 % krijgen het label obering (A-B-C) en die tussen 0,50 % en 0,75 % het label niedering (D-E). Bij het fuseren naar klimroutes kun je opgeknipte klimringen gebruiken.
