Klimmen bij Nijmegen

Heuvelstaat

Nimmalaya

De heuvelstaat van de Nimmalaya bevat 140 beklimmingen, verdeeld over drie stuwwallen, de Nijmeegse, Kranenburger en Klever, bijgestaan door de Hatertse en de Reichswalder sandrs. Vijfzesde deel van de hoogtemeters ligt op de stuwwallen en eenzesde deel op de sandrs met hier en daar een oude groeve. Centraal bevinden zich de tongbekkens van Groesbeek en Kranenburg, uitgeschuurd door het landijs.

Σ 2820 hm – 78 km

Kalkarpaten

Het westelijke gedeelte van hoogmakerij Kalkarpaten met de lage stuwwallen van Hau en Moyland, de ongelaagde van Louisendorf en het restant van de hoge van Kalkar, bijgestaan door de sandrs van het Reichswald en Uedem. De oorsprong van dit landschap blijft wat mistig. Duidelijk is dat er sprake is van stuwwallen en sandrs, maar opgeheven rivierterras kan niet worden uitgesloten. Het oostelijk deel is in aanbouw.

Σ 880 hm – 34 km

Maaswallonia

De hoogmakerij Maaswallonia in het polderland van Maas en Waal direct stoomafwaarts van Nijmegen bestaat uit duinen, bruggen en dijken. De zwaarste beklimmingen vind je tegen de Waalbandijk. Grote verbanden zijn verder de Maasbandijk, Maas-Waalduinen, bruggen Maas-Waalkanaal en viaducten over de verkeerswegen A50, A73, A326 en N322, voldoende voor een hoogteverschil gelijk aan de Alpe ‘d Huez.

Σ 1030 hm – 25 km

Formules klimlading

Goed op de hoogte

2022

2021

2020

2019