Klimringen bij Nijmegen

Uflacht

Alpduhexe

Als je in de polder een klimring kunt aanleggen om hoogte te maken, kun je in de heuvels een berg realiseren. Hiermee kunnen kunnen jaarlijks miljoenen autokilometers, enkel om bergop te fietsen, worden voorkomen. Om zo’n verre Alp na te bootsen heb je wel een helling en een afdaling nodig die allebei voldoende steil zijn. Beter een goede buur, dan een verre tiend. Als klap op de vuurpijl is deze ronde door Beek en Berg en Dal verlicht, dus ook geschikt voor de winteravond.

310 hm – 9,1 km – 325 alp

Oostrijk

De heuvelrijke overgang tussen de dorpen Ubbergen en Berg en Dal en het stadsdeel Nijmegen-Oost biedt plaats aan een drieluiks uflacht met geaccidenteerde keerlus op het plateau van de Hengstberg. De trolleybuslijn werd niet zoals de tram tussen de hoogste Nijmeegse heuvels, de Kwakkenberg (+81 m) en de Zonnenheuvel (+82 m), doorgetrokken naar Berg en Dal, maar keerde met een lus aan het einde van de Hengstdalseweg. Tegenwoordig keert de bus bij de St. Maartenskliniek.

310 hm – 13,6 km – 200 alp

Alpering

Hohozeven

Meerdere keren is geprobeerd de Gelderse heuvels van Berg en Dal te profileren als volwaardige vervanging voor Zuid-Limburg, maar deze koersen eindigden in een sprintersbal. De storende factor blijkt de beroemde Zevenheuvelenweg, waarvan de selectiviteit relatief laag is. Korte klimmen worden effectiever als hindernis, door ze niet te kort na een afdaling of niet te lang na een bocht te leggen. Denk aan de U-bocht voor de Cauberg in Valkenburg in de oude finale van de AGR.

250 hm – 14 km – 120 alp

Septinima

Vanaf de Waalkade fiets je door de Nonnenstraat over de Jansberg, waarna je via de Vinkegas de Hundisberg passeert. De Hessenberg beklim je over de Pijkestraat, om daarna door de Augustijnenstraat de Gruitberg te bestijgen. Voordat je van het Groene Balkon omhoog fietst naar de hoogstgelegen Hofberg met de kapel, bedwing je nog de Klokkenberg en Lindenberg via de Platenmakersstraat en Muchterstraat. De zeven heuvels van Noviomagus liggen dicht bijeen.

50 hm – 3,3 km – 90 alp

Toppidum

Start onder op de Ubbergseweg en fiets onder de Waalbrug door de Voerweg naar de Hofberg op. Na het Groene Balkon bestijg je de Lindenberg en Klokkenberg over de Ottengas en Spinthuisstraat, waarna je de Gruitberg op de Burchtstraat beklimt. Vanaf de Pauwelstraat kun je via de Koningstraat naar de Marienberg en naar de Ubbergerberg over de Doctor Claas Noorduijnstraat. De Geertruidsberg ligt bij het Hunnerpark. Alle zeven heuvels van Oppidum Batavorum zijn er nog.

50 hm – 3,9 km – 60 alp

Ubering

Opgelder

Zo’n opening van de Gelderse Poort is natuurlijk hartstikke mooi, maar kan ie ook weer dicht? De heuvels van het Montferland, Veluwe en Rijk van Nijmegen waren in theorie ooit met elkaar verbonden, of was het toch de Utrechtse Heuvelrug? Dat het laaggelegen land ertussen niet vrij is van hoogteverschillen blijkt uit de gemiddelde stijging van de Polderingen. Deze kun je dus prima gebruiken in een klimroute die hoogten verbindt. Het antwoord is dus ja.

2240 hm – 185 km – 55 alp

Superbus

Superbus is wat je losmaakt als je de Nimmalaya aan de Kalkarpaten koppelt. Met bijna 2300 klimmeters tussen Nijmegen en Xanten ziet een ware heuvelkerncentrale het licht, die net zo goed Hügelwunderland Kalkar of Monsterklim van Gochness zou kunnen heten. De mooiste vergezichten vind je rond de heuveldorpen Groesbeek en Sonsbeck, waar akkerland tegen de hoge stuwwallen gedrapeerd is, terwijl het Reichswald bij Kranenburg aan de Veluwe doet denken.

2280 hm – 200 km – 50 alp

Clustering

Nimmalaya

Waar Oberingen vrijwel alleen gebruik maken van aanwezige stuwwallen zijn de Niederingen diverser. In de Nimmalaya gaat het anders. Hier ligt namelijk een Obering op de Hatertse sandr tussen Nijmegen-Centrum aan de Waal en Molenhoek aan de Maas, op de grens van Gelderland en Limburg. De klimring van Reichswalde is een Niedering, over de sandr van het Reichswald op de overgang naar de Kalkarpaten.

Σ 1860 hm – 165 km – 50 alp

Kalkarpaten

De Hauer, Moylander en Louisendorfer stuwwallen zijn minder hoog en breed dan die van Nijmegen en Kleve, maar hebben voldoende body voor een Obering. Net zoals het restant van de hoge Kalkarer stuwwal, waarvan alleen een stuk van de binnenzijde bewaard lijkt, tussen Kalkar en Uedem. Aan de overkant van het Uedemerbruch vind je de Sonsbecker Schweiz met de beboste gescheiden stuwwallen van Sonsbeck en Xanten.

Σ 1720 hm – 190 km – 30 alp

Afferdennen

Gennep had al een gouw, maar heeft voortaan ook een eigen hoogmakerij. Aan de voet van de Nijmeegse stuwwal kun je tussen Mook en Milsbeek overstappen naar een klimcomplex met tien Niederingen, ofwel de Afferdennen. De zuidwestelijke groep bestaat uit rivierduinen en de overige groepen uit diverse rivierterrassen van de Rijn. Geologisch gezien de gordel van Maasduinen, de eilanden van Wemb en Twisteden en de Niersdonken.

Σ 1520 hm – 245 km – 20 alp

Formules klimsterkte

ALP = 1000 * ZWI / L

ALP = 1000 * MGL / L

Stijgersgids

Stijgersgids 01 voor Nijmegen eo

Stijgersgids 02 voor Kleve eo

Stijgersgids 03 voor Kalkar eo

Heuvelbode

Heuvelstaat

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Nimmalaya

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Kalkarpaten W

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Maaswallonia

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Donsrug

Heuvelstaatskaart Nijmegen e.o, Register