Klimroutes bij Nijmegen

Zwitsalp

Mokerkoning

Slag op de Okerheide, een vijftigtal grote en je kleine klimmen in het Rijk van Nijmegen en het Land van Kleve. Fietsroute met 1200+ hoogtemeters door de beboste heuvelzone tussen de beide grenssteden. In 2011 ontworpen als Okerkoning en ondanks de teloorgang van het asfalt op de Brandenberg en Geldenberg in het Reichswald, meer dan ZWI-neutraal doorontwikkeld. Mokerkoning heeft door de hoogtemeters en intensiteit een grote klimlading, maar vereist net als de nieuwere tegenhanger Dievelsalt, enige navigatieskills.

1230 hm – 105 km – 6050 zwi

Dievelsalt

Waar de Mokerkoning rechtsomkeert maakt, slingert Dievelsalt linksom over de hoogtes van de Nijmeegse heuvelrug. Ook in deze opgewerkte route van 100 kilometer krijg je 1200 klimmeters voor de wielen en de klimlading is bijna even groot. Niet alleen uitermate geschikt om te trainen voor het klassieke voorjaar of de traditionele hoogzomer, maar ook voor tussendoor, omdat de stadsrand van Nijmegen vanuit de Randstad de helft dichterbij is dan Parkstad Zuid-Limburg. Voor 130 extra hoogtemeters moet je wel echt 130 kilometer verder.

1210 hm – 105 km – 5750 zwi

Waalsebijl

Oei, een muur van water. Je kas leegrijden uit de Betuwe vanuit Nijmegen-Lent. Rhenish Flanders komt nu met extra klimkracht over de Waalbrug. De ongecontroleerde grijze massa wordt voortaan geklasseerd als Groubaix en meegenomen in het berekenen van de zwaarte van een klimroute. Deze opwaardering van de onderklasse in Havanna aan de Waal toont de essentiële bijdrage die E-grijs klimmen kunnen leveren aan het stelsel. Vals plat of groezelig vlak blijft vaak onbegrepen door gesoigneerde Punchinello’s.

Waalsebijl
1100 hm – 105 km – 4500 zwi

Kalkarplaat

Fietsroute met meer dan 1000 klimmeters vanuit Groesbeek naar Kleve, Kalkar, Uedem en Goch. Kalkarplaat voert voor de helft door de hoogmakerij Nimmalaya, terwijl de hoogmakerij Kalkarpaten de andere helft van de route voor haar rekening neemt. De bekende heuvels daar zijn de Honigsberg, Eselsberg, Kalkarberg, Monreberg, Totenhügel, Katzenberg, Rotherberg, Kalbecksberg, Gocherberg en Asperberg. Op de noordwest- en de noordoostpunt liggen de restanten van de motteburchten Mergelp en Munna.

1030 hm – 105 km – 3850 zwi

Avondrood

Maximaal klimmen en dalen op Nederlands zuidelijkste stuwwal, de heuvels van het Rijk van Nijmegen. Klim bij Nijmegen Avondrood heeft een lengte van 54 km en kent 725 hoogtemeters verdeeld over 21 beklimmingen. Voor ongetrainde fietsers is deze route niet de beste keuze, omdat de hersteltijd tussen de hellingen met opzet miniem is. De gedistilleerde klimsterkte ligt de helft hoger dan bij de meer natuurlijke routes zoals Klim bij Nijmegen Toerist. De kloofkracht bedraagt het twee- tot driedubbele.

Avondrood
730 hm – 55 km – 3750 zwi

Gironimo

Vanaf het jaar 2016 behoort Gelderland niet meer tot de laatste drie Nederlandse provincies zonder Big Start. De Giro 2016 ving aan met een tijdrit in Apeldoorn en denderde in de 2e etappe van Arnhem naar Nijmegen en een dag later weer terug. Op de Van Randwijckweg in Berg en Dal waren de eerste 3-2-1 punten voor de blauwe bergtrui (GPM) te verdienen. Naast deze beklimming van de 4e categorie en de tussensprint (TV) op de Zevenheuvelenweg, zijn ook de andere heuvels van de passage opgenomen in een 75K route.

Gironimo
800 hm – 75 km – 3500 zwi

Primalaya

De drie versies van de route Primalaya (50, 75 en 100 km) streven een goede balans na tussen klimkracht en navigatie in het Rijk van Nijmegen en het Kleverland. De kortste route van 50 km bestrijkt het Nederrijkswald rond Berg en Dal en Groesbeek, waar relatief de meeste klimmen kunnen worden aangedaan. De eerste uitbreiding voegt het westelijke deel van het Reichswald rond Kranenburg toe, gevolgd door 25 km door de heuvels van Kleve. Hierbij onstaat een route met meer dan 1000 hoogtemeters zonder al te veel draaien en keren.

Primalaya
800 hm – 75 km – 3350 zwi

Toerist

Eenvoudig te volgen rondrit door de heuvels van het Rijk van Nijmegen, waarin zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van doorgaande wegen met fietsstroken of vrijliggende fietspaden. De start lag eerder onderaan de Grote Kop. De beklimming van de Hengstberg, waardoor de route eerst kruiste, is geschrapt. Uit deze basisvorm uit het jaar 2008 zijn de latere KBN routes ontstaan. De KBN formule was nog niet ontwikkeld, maar het besef van een minimum aan vlakke stroken wel, evenals het waar mogelijk vermijden van kruisende routedelen.

580 hm – 50 km – 2600 zwi

Mergelp

Afferdensebijl

Geen stuwwal en toch klimmen? Dat is mogelijk via de Maasduinen, Niersdonken en terrassen van Wemb en Twisteden, geholpen door de viaducten over de snelweg naar Duisburg. Omdat dit landschap veel lastig te detecteren hoogtemeters kent, is gebruik gemaakt van Mergelp om de klimlading te beschrijven. De wel gevonden schone groene klimstroom wordt staand of zittend aangevuld met opgevoerd groezelig grijs, opdat je je gebruikelijke kruissnelheid aanhoudt en enigszins Spartaans schakelt.

630 hm – 100 km – 2100 mgl

Volverde

Staanplaat

Meer doen met minder steilheid is mogelijk door alle hectometers van 3-4-5-6 % staand op de pedalen af te leggen. Zo creëer je extra klimspanning met bovenlading. Eventuele overspanning wordt voorkomen door het stijgingspercentage op deze route maximaal 6 % te laten bedragen. Het moet geen worstelen en bovenkomen worden. Wanneer de training goed wordt uitgevoerd, is het een van de krachtigste routes bij Nijmegen. De in theorie lagere klimwaarde wordt in de praktijk gecompenseerd door een hogere snelheid.

Staanplaat
530 hm – 45 km – 2300 vlv

Ullridge

Beuninghardt

Klimpolderen in de Beuninghardt met Ullridge (der Jan und only), omdat West voor de jeugd van tegenwoordig het nieuwe Oost is. Haren te berge tot in de Drutense duinen. Een toontje lager zingen tijdens overleven op de dijk. De eerste opgangen in de route door hoogmakerij Maaswallonia zijn kunstmatig, maar daarna worden de natuurlijke rivierduinen tussen Druten en Heumen aangedaan, voordat je via de bruggen over het Maas-Waalkanaal weer terugkeert naar ingedijkt Nijmegen. Een halve Alpe d’Huez, op het grote mes.

Beuninghardt
510 hm – 85 km – 2100 ulr

Bekijk Opbergtheorie