Zwitsalp
Materhorn
Fietsroute Materhorn dagvaardt 1370 hoogtemeters in 105 kilometer en verwijst Dievelsalt wat betreft klimlading in de Nimmalaya naar de tweede plaats. De stuwwallen van Nijmegen, Kleve en Kranenburg worden aangedaan, evenals de sandr van het Reichswald. Zoek je een zwaardere klasse wielerroute, dan beland je al snel in het Weserbergland, Süderbergland, Eifel of Ardennen. Daar vind je toppen tussen de 500 en 800 meter. Dichter bij huis zijn de hoogteverschillen kleiner. (2023)

1370 hm – 105 km – 6800 zwi
Dievelsalt
Waar de Mokerkoning rechtsom keert, slingert Dievelsalt linksom over de hoogtes van de Nijmeegse heuvelrug. In deze opgewerkte wielerroute van 105 kilometer krijg je bijna 1300 klimmeters voor de wielen en de klimlading is ook groter. Niet alleen uitermate geschikt om te trainen voor het naderende klassieke voorjaar of traditionele hoogzomer, maar tevens voor tussendoor, omdat de stadsrand van Nijmegen vanuit de Randstad de helft dichterbij is dan Zuid-Limburg. (2023)

1280 hm – 105 km – 5900 zwi
Mokerkoning
Slag op de Okerheide door een vijftigtal grote en kleinere klimmen van Nijmegen eo en van Kleve eo. Deze route kent bijna 1250 hoogtemeters door de beboste heuvelzone tussen de beide grenssteden. Reeds in 2011 als Okerkoning ontworpen en ondanks de teloorgang van het asfalt op de Brandenberg en Geldenberg in het Reichswald, meer dan Zwitsalp-neutraal doorontwikkeld. Mokerkoning vereist net als de tegenhanger Dievelsalt, enige navigatieskills op de racefiets. (2018)

1230 hm – 105 km – 5500 zwi
Vlaamsekaai
De klimroute Vlaamsekaai schakelt beklimmingen van de 10 kaartbladen Nijmegen-West, Nijmegen-Centrum, Nijmegen-Oost, Berg en Dal, Heilig Landstichting, Nederrijkswald, Groesbeek, Breedeweg, Mookerheide en Molenhoek aaneen tot een heuvelkernachtige wielerroute door Nijmegen eo. In 75 kilometer krijg je 1040 hoogtemeters voor de wielen in het westelijke deel van de Nimmalaya, maar de kade en de fietsbrug bij Mook horen bij de Afferdennen. (2023)

1040 hm – 75 km – 5500 zwi
Waalsebijl
Veel hoogtemeters, maar minder draaien en keren tussen de rivieren, want Rhenish Flanders komt nu met extra klimkracht over de Waalbrug. De ongecontroleerde grijze massa wordt gemonitord en grof geklasseerd als Groubaix meegenomen in het berekenen van de zwaarte van een klimroute op de fiets. De opwaardering van de oeverloze onderklasse in Havanna aan de Waal toont de essentiële bijdrage die deze groezelige klimmen kunnen leveren aan het stelsel van een hoogmakerij. (2023)

1140 hm – 100 km – 4900 zwi
Matshamer
Ook de route Matshamer betrekt de steilrand van Nijmegen-West in het Vlaams aandoende routearsenaal van Nijmegen eo en Kleve eo. Het westelijke en Nederlandse deel van 50 km lang bestrijkt het verkapte Nederrijkswald rond Berg en Dal en Groesbeek, waar de meeste beklimmingen kunnen worden aangedaan. Het oostelijke en Duitse deel voegt het autovrije Reichswald rond Kranenburg toe. Zo ontstaat een klimroute van 75 kilometer met relatief minder draaien en keren. (2020)

920 hm – 75 km – 4300 zwi
Kalkonica
De klimroute Kalkonica schakelt de beklimmingen van Nijmegen eo, Kleve eo en Kalkar eo kort aan elkaar. Als verlengde versie van klimroute Aufklever deelbaar in 640 hoogtemeters door de Nimmalaya en 430 hoogtemeters door de Kalkarpaten. Er worden zes stuwwallen bezocht, die van Nijmegen, Kranenburg, Kleve, Louisendorf, Moyland en Kalkar. Het keerpunt van deze limousinevormige klimroute ligt toepasselijk aan de rand van het Uedemerbruch bij Kehrum. (2023)

1070 hm – 105 km – 4100 zwi
Avondrood
Maximaal klimmen en dalen op de zuidelijkste stuwwal van Nederland, door de heuvels van Nijmegen eo. Klimroute Avondrood is 55 km lang en kent 760 hoogtemeters verdeeld over 20 beklimmingen. Voor de minder getrainde fietser is deze route niet de allerbeste keuze, omdat de hersteltijd tussen de hellingen met opzet minimaal gehouden is. De gedistilleerde klimlading met een lage hobbelfractie ligt de helft hoger dan de eveneens klassieke Klim bij Nijmegen Toerist. (2010)

760 hm – 55 km – 4000 zwi
Gironimo
De Giro d’Italia 2016 startte met een tijdrit in Apeldoorn en denderde in de tweede etappe van Arnhem naar Nijmegen en een dag later weer terug. Op de Van Randwijckweg in Berg en Dal waren de eerste 3-2-1 punten voor de blauwe bergtrui (GPM) te verdienen. Naast deze beklimming van de 4e categorie en de tussensprint (TV) op de Zevenheuvelenweg, zijn ook de andere beklimmingen van de passage van Nijmegen eo opgenomen in een wielrenoute van 75 kilometer. (2016)

850 hm – 75 km – 3700 zwi
Kalkarplaat
Fietsroute met 1000 hoogtemeters vanuit Nijmegen naar Goch, Kalkar en Kleve. De route Kalkarplaat voert voor de helft door de hoogmakerij Nimmalaya, terwijl de andere helft voor rekening komt van de hoogmakerij Kalkarpaten. De bekende klimmen van Kalkar eo zijn Gocherberg, Rothenberg, Katzenberg, Totenhügel, Monreberg en Kalkarberg. Op de hoogten van Nijmegen eo en Kleve eo zijn dat de Kleverberg, Brandenberg, Duivelsberg, Hanenberg en Kleine Kop. (2023)

1000 hm – 105 km – 3600 zwi
Aufklever
Forse kortsluiting tussen en op de hoogste heuvels van Nijmegen eo en Kleve eo. Klim bij Nijmegen Aufklever is 55 km lang en kent 710 hoogtemeters. Ondanks de eenvoudige vorm kent deze route, net als de nog zwaardere Avondrood, een hoge klimsterkte. Op de heenweg van Nijmegen naar Kleve worden de bekkens van Kranenburg en Groesbeek overgestoken. Op de terugweg volgt na de vlakke passage door de polder van de Düffel een duivelse finale rond Berg en Dal. (2023)

710 hm – 55 km – 3500 zwi
Toerist
Eenvoudig te volgen rondrit door de heuvels van het Nijmegen eo, waarin zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van doorgaande wegen met fietsstroken of vrijliggende fietspaden. De beklimming van de Hengstberg, waardoor de route eerst kruiste, is geschrapt. Uit deze basisvorm uit het jaar 2008 zijn de latere ZWI routes ontstaan. De ZWI formule was nog niet ontwikkeld, maar het besef van een minimum aan vlakke stroken wel, evenals het vermijden van kruisende routedelen. (2010)

640 hm – 50 km – 3100 zwi
Xantagonist
Met dit hellingproefschrift promoveren de Kalkarpaten naar de topklasse van de Upberg-competitie als antagonist van de Nimmalaya. De route Xantagonist start vlak over de grens in het Duitse Goch en draait rechtsom via Louisendorf en Kalkar naar keerpunt Xanten. Op de terugweg worden de hoogten bij Sonsbeck en Uedem aangedaan. Ook hier wemelde het van de Romeinen, maar Xanten bleef daarna bewoond en had ook toen weer Nijmegen als filiaal. Nu dus andersom. (2023)

900 hm – 105 km – 2900 zwi
Mergelp
Genepista
Geen stuwwallen, maar toch klimmen? Dat is zeker mogelijk over de Maasduinen en de oude Rijnterrassen van Wemb en Twisteden. De zuidgrens van de Afferdennen wordt getrokken bij het aan het meanderen geslagen Geldernsch-Nierskanaal dat ter hoogte van de Hamert in de rivier de Maas uitstroomt. De route is voorzien van een internationaal vliegveld, dus alle buitenlandse bezoekers zijn welkom. De grensbreuk is licht seismisch actief en de laatste aardbeving dateert van 2011. (2021)

530 hm – 80 km – 1900 mgl
Beuninghardt
Klimpolderen tussen Maas en Waal als Ullridge (der Jan und only), omdat West voor de jeugd van tegenwoordig het oude Oost is. Haren te berge tot in de Drutense duinen. Een toontje lager zingen tijdens overleven op de dijk. De eerste opgangen in de route door hoogmakerij Maaswallonia zijn kunstmatig, maar daarna worden de natuurlijke rivierduinen tussen Druten en Heumen aangedaan, voordat je via de kokerbruggen over het Maas-Waalkanaal weer terugkeert naar de Waaldijk. (2020)

530 hm – 85 km – 1800 mgl
Realverna
Een Eiffeltoren aan hoogtemeters tussen Alverna in Gelderland en Milsbeek in Limburg, door hoogmakerijen Maaswallonia en Afferdennen, over rivierduinen gelegen langs de Maas, maar wel op oude Rijnterrassen. Een deel van deze rivierduinen, de Zevenbergen bij Plasmolen, is afgegraven voor zandwinning. In Nederland maskeert het water in voorkomende gevallen de schade met een herbestemming van de winput als recreatieplas. (2023)

340 hm – 50 km – 1300 mgl
Leeuwenhardt
In de opzetneus van de polder van het Land van Maas en Waal zijn de opgangen kunstmatig, maar dan wel tot huizehoog. Maaswallonia stond in de recentste eeuwen dan ook regelmatig onder water. Start in Wijchen door de rivierduinen van Hernen, Bergharen, Horssen en Puijflijk naar de Waaldijk bij Druten, Leeuwen, Wamel en Dreumel om over de Maasdijk bij Alphen, Maasbommel, Appeltern en Batenburg terug te keren naar Wijchen. Niet opgenomen in de route zijn de terpen van Altforst. (2022)

410 hm – 80 km – 1100 mgl
Volverde
Staanplaat
Meer doen met minder steilheid is gewoonweg mogelijk door alle klimstroken tussen 3 en 6 % staand op de pedalen af te leggen. De extra klimspanning creëert een klimkrachtstroom. Overspanning wordt voorkomen door het stijgingspercentage op deze route maximaal 6 % te laten bedragen. Het moet geen worstelen en bovenkomen worden. Wanneer deze training goed wordt uitgevoerd, is het een van de krachtigste routes van Nijmegen eo door de hogere snelheid. (2019)

530 hm – 45 km – 2300 vlv
Formules klimlading
Formule klimarbeid
VLV = 25 * Σ (N3% ≤ N6%)
Goed op de hoogte
Heuvelbode @Academia (7 artikelen)
Heuvelstaat @Academia (5 artikelen)