Routes bij Nijmegen

Witteroos

Mokerkoning

Slag op de Okerheide, een veertigtal klimmen uit het Rijk Van Nijmegen en het Land van Kleve. Fietsroute met 1000+ hoogtemeters door de beboste heuvelzone tussen de beide grenssteden. In 2011 ontworpen als Okerkoning 12000 met gesommeerde WTR-waarde. Hoewel de Brandenberg, Geldenberg en Mookerberg zijn gesneuveld, is de route zonder deze drie B-oranje klimmen toch meer dan WTR-neutraal doorontwikkeld. Mokerkoning heeft door de hoogtemeters en intensiteit een grote klimwaarde, maar vereist enige navigatieskills.

Mokerkoning

1190 hm – 103,4 km – 5006 wtr

Waalsebijl

Oei, een muur van water. Je kas leegrijden uit de Betuwe vanuit Nijmegen-Lent. Rhenish Flanders komt nu met extra klimkracht over de Waalbrug. De ongecontroleerde grijze massa steekt de machtige Mokerkoning naar de kroon, maar zijn C-kere middenkader redt de meubelen. Deze opwaardering van de onderklasse in Havanna aan de Waal toont de essentiële bijdrage die E-grijs klimmen kunnen leveren aan het stelsel. Vals plat of groezelig vlak blijft vaak onbegrepen door gesoigneerde Punchinello’s, maar E-s are good.

Waalsebijl

1308 hm – 116,4 km – 4912 wtr

Woutmeester

Dat de gerealiseerde klimsterkte bij Nijmegen met 50-65 Alpere doorgaans de helft hoger ligt dan gebruikelijk in Midden-Nederland komt niet zozeer door het aantal hoogtemeters, maar door steilere hellingdelen en een optimale afstand tussen de hellingen. Zoals de naam reeds aangeeft, voert de route Woutmeester voornamelijk door bossen, akkers en velden. De sectoren Oost en Zuidoost worden niet aangedaan. De Kartenspieler Weg door het Reichswald is uiteraard opgenomen.

Woutmeester

911 hm – 75,8 km – 3820 wtr

Avondrood

Maximaal klimmen en dalen op Nederlands zuidelijkste stuwwal, de heuvels van het Rijk van Nijmegen. Klim bij Nijmegen Avondrood heeft een lengte van 55 km en kent 650 hoogtemeters verdeeld over 21 beklimmingen. Voor ongetrainde fietsers is deze route niet de beste keuze, omdat de hersteltijd tussen de hellingen met opzet miniem is. De gedistilleerde klimsterkte ligt de helft hoger dan bij de meer natuurlijke routes zoals Klim bij Nijmegen Toerist. De kloofkracht bedraagt het twee- tot driedubbele.

Avondrood

725 hm – 53,8 km – 3411 wtr

Mokertour

De vijf versies van de Mokertour (50, 75, 100, 125 en 150 km) creëren een balans tussen klimkracht en navigatie in het Rijk van Nijmegen en het Kleverland. De kernroute van 50 km rond Berg en dal en Groesbeek bestrijkt de meeste hoogtemeters. De eerste uitbreiding covert het Reichswald rond Kranenburg, gevolgd door 25 km door de heuvels van Kleve. Nog verder kun je over de hoogvlakte van Pfalzdorf en de ijswig van Bedburg. De bruggen bij Nijmegen en de Hatertse Vennen maken een klimronde van 150 km mogelijk.

Mokertour

1057 hm – 100,3 km – 3273 wtr

Gironimo

Vanaf het jaar 2016 behoort Gelderland niet meer tot de laatste drie Nederlandse provincies zonder Big Start. De Giro 2016 ving aan met een tijdrit in Apeldoorn en denderde in de 2e etappe van Arnhem naar Nijmegen en een dag later weer terug. Op de Van Randwijckweg in Berg en Dal waren de eerste 3-2-1 punten voor de blauwe bergtrui (GPM) te verdienen. Naast deze beklimming van de 4e categorie en de tussensprint (TV) op de Zevenheuvelenweg, zijn ook de andere heuvels van de passage opgenomen in een 75K route.

Gironimo

801 hm – 75,6 km – 3001 wtr

Toerist

Eenvoudig te volgen rondrit door de heuvels van het Rijk van Nijmegen, waarin zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van doorgaande wegen met fietsstroken of vrijliggende fietspaden. De start lag eerder onderaan de Grote Kop. De beklimming van de Hengstberg, waardoor de route eerst kruiste, is geschrapt. Uit deze basisvorm uit het jaar 2008 zijn de latere KBN routes ontstaan. De KBN formule was nog niet ontwikkeld, maar het besef van een minimum aan vlakke stroken wel.

Toerist

582 hm – 49,1 km – 2117 wtr

Uflach

Opgelder

Overwin +2000 hoogtemeters op stuwwallen, bruggen en rivierduinen in Gelderland. Klimsluiting van de Gelderse Poort is een erfenis van de Giro d’Italia. Essentieel zijn de heuvels van het Klever Land, die blijken te functioneren als slot op de deur. Arnhem, Nijmegen, Kleve en Doetinchem kunnen als gebroeders van Limburg de concurrentie aan met Maastricht, Heerlen, Sittard en Geleen. A ridge too far, or to(o) close? Marketing van je achtergarden. Hill-size utopia om ons heerlijk Ghelders Rijneken.

Opgelder

2045 hm – 186,3 km

Faalsebijl

Exclusief klimmen in Noordrijn-Westfalen, sturen bij de buren, over de gecombineerde Nijmeegse, Moylander en Uedemer stuwwallen, met daartussen het Faals plat van het Zuid-Limburgs aandoende lössplateau van de Gocher Heide. De gestuwde afzettingen tussen Uedem en Bedburg zijn pakweg de helft lager dan die tussen Nijmegen en Kleve, met als uitschieter de Monterberg bij Kalkar, die met bijna +70 meter NAP herkenbaar boven de collegaheuvels uittorent. Ik zou er ook een kasteel op zetten.

Faalsebijl

1030 hm – 116,9 km

Bovenbant

Klimmen bij Nijmegen kun je niet alleen op de stuwwal. Er is meer. De Brabantse Poort, gevormd door de rivieren Raam en Maas, kan dicht via de Horst van Mill, de sandr van de Hatertse Heide en de rivierduinen van de Hatertse Vennen. Daartussen dient ook het Maas-Waalkanaal geslecht te worden. De klimmen op de Peel zijn te danken aan erosie bij de rustige Gravebreuk. De Peelrandbreuk en de Viersenbreuk kennen middelzware aardbevingen tussen de 4.5 en 5.8 op de schaal van Richter. Brabancipatie.

Bovenbant

552 hm – 99,4 km

Overburger

Wie klimmen in Limburg zegt, zegt Maasterrassen. Ook dit kan anders. De westwand van de Limburgse poort wordt gevormd door de Maasduinen en het Plateau van Wemb, het noordelijkste hoogterras links van de Rijn, waarop het vliegveld Weeze is aangelegd. Aan de oostzijde ligt de Gocher Heide, waarvan men niet weet of dit nu een hoogterras van de Rijn betreft, een ongelaagde stuwwal, of een sandr. Aan de rivier de Niers staat het Kloster Graefenthal, waar 13 graven zijn begraven, van Gelre welteverstaan.

Overburger

500 hm – 93,7 km

Alpere

AlpeduHexe

Een klassieke vraag is of het Oppidum Batavorum een enkele grote heuvelstad betrof, of verwees naar een ketting van kleine dorpen verspreid over de beschikbare hoogtes in het rivierengebied. Een kern op een heuvelrand succesvol vervangen door een rand van heuvelkernen, is een benadering van Randstadformaat. De mythische berg Alpe d’Huez kan op dezelfde wijze benaderd worden door het bundelen van meerdere opgangen. Geen hoogte zo Hollands als een Col de Collage of Nederrijnse Berg.

Alpeduhexe

282 hm – 8,1 km – 312 alp

HohoZeven

Meerdere keren heeft men geprobeerd de Gelderse heuvels van Berg en Dal te profileren als volwaardig alternatief voor Zuid-Limburg. De koersen eindigden in een sprintersbal. Even Apeldoorn bellen. De verbindende factor blijkt de beroemde Zevenheuvelenweg, waarvan de selectiviteit relatief laag is. Klimmen worden effectiever als hindernis door ze niet te kort na een afdaling en niet te lang na een bocht te leggen. Het voordeel van rijden in een peloton wordt nu een nadeel door het harmonica-effect.

Hohozeven

233 hm – 13,9 km – 101 alp
Advertenties